آموزش صفر تا صد نقاشی ساختمان
مراحل نقاشی ساختمان
مراحل نقاشی ساختمان به ترتیب عبارتاند از:
انتخاب نوع رنگ
مقدار رنگ مورد نیاز
تمیز کردن دیوارها
بتونهکاری دیوارها
آستری زدن دیوار
آمادهسازی رنگ
اجرا رنگ آمیزی
خشک شدن رنگ
انتخاب نوع رنگ :
مهمترین رنگهای ساختمانی سه دسته هستند: رنگهای روغنی، پلاستیکی و اکریلیک ، که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
1. رنگ روغن
رنگ روغن شاید قدیمیترین رنگِ استفادهشده برای نقاشی داخلی ساختمان باشد. این رنگ بر پایه روغن، و محلول در نفت و تینر است. رنگ روغن در انواع براق، نیمه براق و مات در بازار موجود است. مهمترین ویژگیهای مثبت و منفیِ این رنگ را در ادامه میبینید:
دوام و پوششدهیِ مناسبی دارد، و برای درب و پنجره هم کاربردپذیر است. (اما برای رنگ کردن کاشی، رنگ اپوکسی پیشنهاد میشود)
اصطلاحا قابل شستوشو است، و میتوانید لکهها را به راحتی از روی آن پاک کنید.
بوی شدیدی دارد و دیر خشک میشود؛ به همین خاطر فرآیند نقاشی منزل با آن کمی زمانبر است. نقاشی ساختمان با رنگ روغن را اینجا آموزش ببینید.
2. رنگ پلاستیک
رنگ پلاستیک از ذرات پلاستیکی و بسیار کوچکِ چسب، بتونه و رنگدانه تشکیل شده است. این رنگ محلول در آب است، اما پس از خشک شدن تقریبا ضد آب میشود. علاوه بر مدل ضد آب، نمونههای معمولی این رنگ هم موجود هستند که غیر قابل شستوشو محسوب میشوند.
مهمترین ویژگیهای رنگ پلاستیک عبارتاند از:
نقاشی ساختمان با آن ساده است، و به سرعت هم خشک میشود.
بوی آن اصلا تند نیست.
دوام متوسطی دارد.
برای رنگآمیزی دیوارها و سقفها مناسب است، اما برای درب و پنجرههای فلزی و چوبی پیشنهاد نمیشود. طریقه رنگ زدن دیوار با رنگ پلاستیک را اینجا ببینید.
3. رنگ آکریلیک
رنگ آکریلیک از رنگهای نسل جدید است، و برخی آن را بهترین رنگ ساختمان میدانند. پایه این رنگِ محلول در آب رزین است؛ و علاوه بر نقاشی داخلی ساختمان، برای رنگآمیزی فضاهای بیرونی هم کاربرد دارد. سایر مشخصات رنگ آکریلیک این موارد هستند:
بوی آن زیاد نیست، و برای افرادی که به مواد نفتی حساسیت دارند ایدهآل است. با محیط زیست هم سازگار است.
قابلیت شستوشو دارد و در برابر رطوبت مقاوم است.
سریع خشک میشود (اما پس از خشک شدن کمی تیره میشود)، بادوام است و ترک نمیخورد.
به زیرکاری احتیاج ندارد و پوششدهیِ آن فوقالعاده است.
رنگ اکریلیک را با رنگ لاتکس اشتباه نگیرید! هردوی این رنگها بر پایه آب هستند، اما از نظر فرمولاسیون و عملکرد متفاوتاند. رنگ اکریلیک بسیار متنوع، ماندگار و انعطافپذیر است. اما رنگ لاتکس بیشتر به خاطر چسبندگی بالا و مقاومتش در برابر پوسته شدن و ترک خوردن شناخته میشود.
محاسبه مقدار رنگ مورد نیاز:
پس از انتخاب نوع رنگ و تناژ مدنظر، باید ببینید برای رنگ کاری ساختمان به چه مقدار رنگ احتیاج دارید. برای اینکار میتوانید از محاسبهگرهای آنلاین استفاده کنید، یا اینکه آن به صورت دستی محاسبه کنید. محاسبه دستی چنین مراحلی دارد:
مساحت دیوارها را بر حسب متر مربع به دست آورید. (دیوارهایی که روبهروی یکدیگر هستند، هماندازهاند و نیازی به محاسبه مجدد مساحتشان نیست).
مساحت همه دیوارها در همه اتاقها را با یکدیگر جمع بزنید. دقت داشته باشید که مساحت چارچوبهای در، پنجرهها و قرنیزها را از آنها کم کرده باشید.
با افزودن 10% به سطح خالص، میتوانید مناطق خاصی که هنگام محاسبه رنگ از قلم افتادهاند را در محاسباتتان بیاورید (مثلا طاقچهها).
اگر قصد دارید هنگام نقاشی منزل درها، چارچوب درها و قرنیزها را هم با همان رنگ رنگآمیزی کنید، کافیست مساحت دقیق آنها را محاسبه کنید و با عدد قبل جمع بزنید. اگر وقت اینکار را ندارید، 20% به مساحتتان اضافه کنید.
مساحت سقف را هم با کمک طول و عرض کف بر حسب متر مربع محاسبه کنید. اگر دریچه یا چیز دیگری وجود دارد، آن را از مساحت کل کم کنید. (اگر قرار نیست سقف همرنگ دیوارها باشد، این عدد را با مساحت دیوارها جمع نزنید)
در نهایت، میزان رنگ لازم برای نقاشی ساختمان ساده را به کمک فرمول زیر محاسبه کنید:
حجم رنگ لازم (لیتر) = تعداد لایههای رنگآمیزی * نرخ پوشش رنگ / مساحت (متر مربع)
تقریبا هر 4 لیتر رنگ برای رنگآمیزی 37 الی 38 متر مربع مناسب است. اطلاعاتی مانند نرخ پوشش رنگ (یعنی هر لیترِ آن چند متر مربع را میپوشاند) و تعداد لایههای لازم برای رنگآمیزی هم روی قوطیهای رنگ درج شده است.
توجه! این اعداد برای نقاشی آپارتمان با غلتک و قلممو مناسب هستند. اگر از پیستوله استفاده میکنید، تقریبا به 10% رنگ بیشتر احتیاج دارید.
تمیز کردن دیوارها
تمیز کردن دیوار رنگ پلاستیک
حلال اصلی رنگ پلاستیک آب است، در نتیجه به راحتی در آب و سایر مایعات حل میشود. پس برای تميز كردن ديوار رنگ پلاستيك نباید از مواد شوینده، دستمال خیس و آب استفاده کرد. معمولا بهترین راه حل برای از بین بردن گرد و غبار یا تمیز كردن ديوار رنگ پلاستيك استفاده از یک دستمال یا جاروی خشک و تمیز است. چنانچه لکه یا کثیفی روی دیوار دارای رنگ پلاستیک با پارچه یا جاروی خشک از بین نرود، برای از بین بردن لکه باید از رنگ پلاستیک استفاده شود و روی قسمتی که دارای لکه است یک لایه رنگ قرار بگیرد.
تميز كردن ديوار رنگ روغن
تمیز کردن دیوار رنگ روغنی معمولا راحتتر از رنگ پلاستیک است زیرا رنگ روغنی در برابر آب و مواد تمیز کننده مقاومت خوبی دارد و آسیبی نمیبیند. به همین منظور در ادامه چند راه حل برای تمیز کردن دیوار رنگ روغنی به شما پیشنهاد میدهیم:
تميز كردن ديوار رنگ اكريليك
تميز كردن ديوار رنگ اكريليك بسیار ساده است زیرا رنگ آکرلیک جزو پوششهای قابل شستشو به شمار میرود. معمولا اگر لکه ایجاد شده روی دیوار قوی و سرسخت نباشد به راحتی و با محلول آب گرم و مایع ظرفشویی پاک میشود. اما برای تميز كردن ديوار رنگ اكريليك که لکههای آن سرسخت هستند هم میتوان از سایر مواد شوینده استفاده کرد.
تمیز کردن دیوار گچی
معمولا بر روی دیوارهای گچی که رنگ روی آنها قرار نگرفته، به راحتی گرد و غبار مینشیند پس قبل از تمیز کردن دیوار گچی باید کرد و غبار آن را پاک کنید. برای تمیز کردن گرد و غبار روی دیوار گچی بهتر است که از یک دستمال تمیز و خشک استفاده نمایید. اما برای تمیز کردن دیوار گچی که روی لکه وجود دارد باید از روشهای زیر استفاده کنید.
بتونه کاری دیوار
یکی از کاربردهای اصلی بتونه، ترمیم نقاط آسیب دیده دیوار است. گاهی برای نصب قاب چوبی بر روی دیوار، نیاز است که به دیوار میخ کوبیده شود. از طرفی ممکن است گچ یا رنگ دیوار باد کرده باشد که درنتیجه نفوذ نم یا رطوبت به داخل دیوار است. همه این مشکلات را به راحتی میتوان با استفاده از بتونه مخصوص دیوار حل کرد.
برای بتونهکاری دیوار، شما نیاز به بتونه، کاردک و لیسه دارید. اغلب بتونهها به صورت آماده هستند که شما به راحتی میتوانید پس از باز کردن درب آن، استفاده کنید. به طوری که وقتی درب بتونه باز شد، مقداری از آن را بر روی کاردک قرار دهید. سپس بتونه را با جابجایی آن از کاردک به لیسه، نرم و آماده کنید. وقتی بتونه به طور کامل ورز داده شد، به وسیله لیسه به سطح مورد نظر بزنید.
فراموش نکنید که پیش از بتونهکاری، سطح دیوار باید تمیز شده باشد. در صورتی که سطح دیوار را تمیز نکنید، این احتمال وجود دارد که خمیر بتونه به سطح شما نچسبد. در نهایت وقتی بتونه به دیوار زده شد، پس از خشک شدن دیوار از سمباده ۱۸۰ یا ۲۲۰ برای سمباده زنی استفاده نمایید. ۲۴ ساعت اجازه دهید تا دیوار به طور کامل خشک شود. پس از آن مجاز هستید که دیوار را رنگ کنید.
آستری زدن دیوار
آستر زدن فرآیندی که اصولا در نقاشی ساختمان کاربرد دارد و اگر این فرآیند انجام نشود، نقاشی و رنگ کاری ساختمان به درستی صورت نمی گیرد و کیفیت خوبی نخواهد داشت. آستر زدن دیوارها نه تنها باعث بهتر نشستن رنگ نهایی بر روی دیوار می شود که باعث بالا رفتن کیفیت رنگ آمیزی خانه نیز می شود. با انجام آستر زدن بر روی دیوار کیفیت رنگی که بر روی دیوار می نشیند، بالا رفته و شما شاهد سطحی صاف و هموار خواهید بود. چرا که آستر زدن قدرت چسبندگی که رنگ باید بر روی دیوار داشته باشد را افزایش می دهد. اگر آستر زنی با کیفیت بالایی انجام شود بعد از آن کافیست یک یا دو بار رنگ آمیزی انجام شود تا سطح دیوار به صورت یکدست و هموار درآید.
آمادهسازی رنگ
در ابتدا باید رنگ را کاملاً مخلوط کنید؛ تفاوتی ندارد که چند رنگ را با یکدیگر مخلوط کرده باشید یا تنها از یک رنگ استفاده میکنید، در ابتدای کار رنگ مورد نظر باید با استفاده از یک میکسر رنگ برقی یا همزن دستی کاملا مخلوط شود تا یکنواختی خود را به دست آورد. این کار باعث جلوگیری از جدا شدن روغن و رنگدانهها خواهد شد که منجر به پوشاندن بهتر و یکدست شدن سطح نهایی میشود. لازم است که قبل از شروع مخلوط کردن، رنگ را در یک سطل بزرگتر بریزید.
اجرارنگ آمیزی
نقاشی دیوارها با سه روش زیر انجام می شود:
رنگ آمیزی ساختمان با قلمو :
رنگ امیزی ساختمان با قلمو کار ساده ای نیست و بدون داشتن تجربه نتیجه کار چندان جالب نخواهد شد. به جای ماندن رد قلمو بدترین اتفاقی است که در اغلب موارد دیده می شود.
برای شروع قلمو را به رنگ آغشته کرده و روی دیوار از بالا به پایین بکشید. یادتان باشد قلمو را تنها تا نیمه در رنگ فرو برده و رنگ اضافی را با لبه قوطی رنگ بگیرید. قلمو را بیش از حد روی دیوار فشار ندهید و اجازه دهید رنگ به آرامی از قلمو به دیوار منتقل شود. اگر کار را از بالا شروع کنید، همه شره های رنگی در انتها پوشیده خواهد شد.
یک فضای محدود را برای رنگ آمیزی ساختمان در نظر بگیرید. مثلا ابتدا یک اندازه ۵۰ در ۵۰ را رنگ کرده و سپس قلمو را دوباره در سطل رنگ بزنید. به همین ترتین همه دیوار را یک دست کامل رنگ کنید. برای رنگ امیزی ساختمان نیاز به چند قلمو با پهنای مختلف دارید. قلموهای کوچکتر برای لبه ها به کار می رود از قلموی بزرگ تر نیز برای نقاشی ساختمان روی دیوارهای بزرگ تر استفاده می شود.
رنگ آمیزی ساختمان با غلطک :
غلطک بهترین وسیله برای نقاشی ساختمان است که برای دیوارهای بزرگ و بدون گچکاری استفاده می شود. استفاده از غلطک زمان رنگ آمیزی و نقاشی را بسیار کوتاه تر می کند. اگر می خواهید رنگ آمیزی ساختمان را به سرعت انجام دهید از غلطک استفاده کنید. کار با غلطک چندان دشوار نیست و با کمی دقت امکان پذیر است. معمولا غلطک به همراه سینی مخصوص به فروش می رسد که برای رنگ در نظر گرفته شده. برای رنگ امیزی ساختمان بهتر است غلطک را ابتدا در رنگ غوطه ور کنید تا کاملا مرطوب شود. هرگزاز غلطک خشک برای نقاشی ساختمان استفاده نکنید. پس از آماده سازی غطک و مرطوب کردن آن می توانید کار رنگ آمیزی را شروع کنید.
غلطک را در سینی مخصوص رنگ حرکت داده و همه سطح آن را با رنگ آغشته کنید. مراقب باشید غلطک بیش از اندازه رنگ را جذب نکند زیرا در هنگام کار بر روی دیوار شره می کند و مشکل ساز می شود. غلطک را از بالا به پایین و به صورت مورب حرکت دهید با هر حرکت بخشی از دیوار رنگ امیزی خواهد شد. شکل صحیح حرکت غلطک روی دیوار شبیه به حرف M انگلیسی است. رنگ را از قسمت کنار دیوار شروع کرده و همه دیوار را به طور کامل با رنگ بپوشانید.
یک توصیه مهم این است که از تکنیک W استفاده کنید. یعنی ابتدا با غلتک روی قسمتی از دیوار، رنگ را به شکل w بکشید، سپس بدون اینکه غلتک را بردارید، w را بهطور کامل رنگ کنید. تمام قسمتها را به همین ترتیب رنگ بزنید تا آن دیوار کاملا رنگ شود.
کنارهها و چهارچوبها را هم رنگ کنید. وقتی رنگ دیوارها کاملا خشک شد، کنارههای دیوارها را با نوارچسب مخصوص بپوشانید، سپس چهارچوب درها و پنجرهها را با قلممو رنگ بزنید.
میتوانید دیوارها را بهراحتی و با صرف وقت کمتر رنگ کنید. با توجه به نکات زیر در وقت، انرژی و رنگ مصرفی صرفهجویی کنید.
فقط نوک قلممو را به رنگ آغشته کنید. بیشتر از یکسوم قلممو را در ظرف رنگ فرو نبرید. رنگ اضافه نهتنها سرعت کار را افزایش نمیدهد، بلکه در قسمت پایین موهای قلممو جمع میشود و تمیز کردن آن بسیار دشوار است. درضمن این کار باعث میشود که قلممو زودتر خراب شود.
با یک پیچگوشتی که به سر آن یک تکه پارچه پیچیدهاید، داخل شیار لبه قوطی رنگ را تمیز کنید. اگر رنگ در این شیارها جمع شود، در قوطی خوب بسته نمیشود.
قبل از بستن در قوطی، ابتدا روی دهانه آن یک کیسه پلاستیکی نازک قرار دهید، سپس در آن را بگذارید و با وسیلهای مثل چکش در آن را محکم کنید.
با یک ماژیک ثابت، اسم و شماره رنگ را روی در قوطی بنویسید. درضمن با یک تکه پارچه کمی از همان رنگ را روی در قوطی بمالید. با داشتن مشخصات رنگ داخل قوطی، هنگام استفاده مجدد از آن، کار شما آسانتر میشود.
رنگ آمیزی ساختمان با پیستوله :
نقاشی ساختمان با پیستوله یا رنگ پاش یکی از روشهای مدرن در زمینه نقاشی ساختمان به حساب میآید. پیستوله را میتوانید به جای قلممو استفاده کنید. این یعنی که یک حجم وسیع، در زمانی کوتاه رنگ میشود.
پیستوله یا رنگ پاش در انواع گوناگونی در بازار وجود دارد که عبارت است از:
پیستوله برقی (مناسب مصارف خانگی است)
پیستوله بادی (با کمپرسور باد کار میکند و مناسب مصارف صنعتی است)
پیستوله شارژی (مهمترین ویژگی آن قابل حمل بودن آن است)
نقاشـی با پیستوله
شیوه رنگ آمیزی ساختمان با پیستوله
برای نقاشی ساختمان با رنگ پاش، موارد زیر را رعایت کنید تا نتیجهای دلخواه بگیرید:
در زمان اسپری رنگ، حرکت تفنگ رنگ پاش باید موازی باشد (از راست به چپ و یا برعکس)
از سطح مورد نظر 20 تا 30 سانتیمتر فاصله بگیرید
پیستوله را به صورت قوسی حرکت ندهید ( این کار، رنگ را در یک مکان متراکم میکند)
در هر حرکت رفت و برگشت ماشه را رها کنید
هوا و رنگ به یک نسبت متعادل با هم مخلوط شود (در رنگ، توده حلنشدنی و ذرات اضافی نباشد)
کار رنگ پاشی را از لبه نزدیک به خود شروع کنید
رنگآمیزی در جهت عکس نباشد (برای جلوگیری از زبری سطح کار)
دمای قطعه کار و رنگ مورد استفاد با یکدیگر متناسب شود (رنگ 22 درجه سانتیگراد و قطعه کار 22 تا 30 درجه سانتیگراد)
قبل از اینکه مخزن پیستوله پر شود، رنگ را رقیق کنید
به منظور رقیق سازی رنگ از تینر فوری استفاده کنید (تا جلوی آسیب به قطعات دستگاه را بگیرید)
تینرهای معمولی و یا روغنی را به جهت رقیق سازی به کار ببرید
خشک شدن رنگ
زمان خشک شدن رنگ ها بایکدیگر متفاوت هستند که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم:
زمان خشک شدن انواع رنگ روغنی ساختمان
در حال حاضر رنگ های روغنی طولانی ترین مدت زمان خشکی را در بین انواع رنگ های ساختمانی دارند. البته پوشش های رنگی صنعتی دیگر نیز وجود دارند که حتی چندین روز به طول میانجامد تا فیلم رنگ به خشکی صد درصدی برسد. اما موضوع بحث ما در مورد رنگ های ساختمانی است که به وفور استفاده میشود و معمولا برای زیباسازی و نوسازی فضای داخلی کاربرد دارند.
رنگ های روغنی بر اساس دمای محیط ممکن است ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت زمان نیاز داشته باشند تا بتوانند به شکل عمقی خشک شوند. همانطور که میدانید این رنگها دارای آلاینده های زیادی هستند که همینها باعث میشود بوی شدید و تند در زمان رنگ آمیزی و حتی اتمام کار در فضاهای بسته بوجود آید.
زمان خشک شدن انواع رنگ آکریلیک
رنگ های آکریلیک با توجه به نوع حلالی که دارد به سرعت خشک میشود. مزیت این رنگها این است که دوستدار محیط زیست هستند و تکنسین های اجرایی فرآیند سهل و آسانی را در زمان اعمال این رنگها روی سطوح دیواری خواهند داشت. پایه آب بودن این رنگها درجه سمیت و آسیب زایی آنها را به شدت پایین میآورد. موضوعی که در مورد رنگ های روغنی برعکس میباشد.
رنگ های آکریلیک پایه آب معمولا تا حداکثر ۴ ساعت خشک میشوند. این در نوع خود یک مزیت بسیار ارزشمند محسوب میشود. بطوریکه شما سریعتر میتوانید وسایل منزل را بچینید و به انجام دیگر پروژه های نوسازی بپردازید.
زمان خشک شدن انواع رنگ پلاستیک
انواع مختلفی از رنگ پلاستیک در بازار موجود است که هر کدام از آن ها با توجه به فرمولاسیون و ترکیباتی که دارند، سرعت خشک شدن متفاوتی دارند. رنگ های پلاستیک در انواع مختلفی مانند مات، براق و نیمه مات تولید میشوند. به طور کلی، رنگ های پلاستیک مات سریع تر از رنگ های پلاستیک براق خشک میشوند. دلیل این امر این است که رنگ های مات، ذرات رنگدانه بیشتری دارند که باعث جذب بیشتر حلال و تبخیر سریعتر آن میشود.
اگر به دنبال پاسخ به این پرسش هستید که رنگ پلاستیک چقدر طول میکشه خشک بشه. در ابتدا لازم است به بررسی عوامل موثر در خشک شدن انواع رنگها مخصوصا پلاستیک بپردازیم. به طور کلی رنگهای ساختمانی شامل رنگدانه، رزین، حلال، پرکننده و مواد افزودنی هستند که هر کدام از این مواد به عنوان ترکیبات تشکیل دهنده به نوبهی خود در خشک شدن رنگ موثرند.
به طور کلی و بدون در نظر گرفتن شرایط محیطی که اجرای رنگ در آن صورت میگیرد، رنگ پلاستیک در حدود ۲ تا ۴ ساعت خشک میشود ولی برای خشک شدن نهایی به 12 ساعت زمان نیاز است.
Leave a comment