بهترین و راحت ترین راه برای تعمیر بخاری گازی
مقدمه :
بخاری گازی جزو آن دسته از لوازمی است که هر یک از ما تا حدودی آشنایی نسبی با آن داریم و اغلب در فصول سرد سال نیاز به راه اندازی و روشن کردن دارد، یا خودمان اگر آشنایی داشته باشیم باید بخاری را سرویس کنیم و یا در صورت آشنا نبودن به متخصص آن و یا سرویس کاری بخاری واگذار کنیم تا بخاری را سرویس و تعمیر نمایند. بخاری گازی یکی از وسایل گرمایشی است که در کل کشور ما بیشترین استفاده را دارد، پس بهتر است که اطلاعاتی از نحوه کار و یا قطعات و تعمیر آن بدست بیاریم تا در شرایطی خاص بتوانیم مشکل آن را تشخیص داده و در صدد تعمیر و یا سرویس آن عمل نماییم با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا بیشتر شما را با اجزا و قطعات و تعمیر بخاری گازی آشنا کنیم.
آشنایی با اجزای بخاری گازی:
مشعل یا اجاق؛ از جنس فولاد ضد زنگ
کوره یا محفظه احتراق؛ از جنس ورق فولاد
ترموکوپل (قطع کننده گاز در مواقع ضروری)
شیشه؛ از جنس سیکوریت جهت محافظت و زیبایی
شمعک یا پیلوت (هدایت کننده گاز توسط کلاهک خود)
جرقه زن؛ تبدیل کننده الکتریسیته از پیزو الکتریک درون شیر کنترل به جرقه
شیر کنترل یا کاربراتور؛ کنترل کننده سوخت و روشن کننده دائمی شمعک (این بخش خود دارای قسمت هایی چون فیلتر ، یک کنترل کننده عبور جریان گاز ، تنظیم کننده عبور گاز به مشعل و جرقه زن میباشد.)
لوله های رابط آلومینیومی یا مسی؛ انتقال دهنده گاز از شیر کنترل به مشعل اصلی و پیلوت
رعایت چند نکته درباره بخاری گازی :
شما با رعایت کردن نکات زیر می توانید تا حدودی مشکلات بخاری گازی خود را حل نمایید:
اطمینان از عدم گرفتگی لوله دودکش پیش از نصب و روشن نمودن بخاری
ضرورت کمتر نبودن قطر دودکش درون دیوار از قطر دودکش بخاری
فاصله دست کم ۳۰ سانتی متری بخاری از دیوار
حداکثر طول شیلنگ بایستی یک و نیم متر بوده و طول لوله مسی از ۲ متر بیشتر نباشد.
عدم رد کردن شیلنگ گاز از داخل دیوار، سقف و کف اتاق
خودداری از پاشیدن آب بر روی شیشه و بدنه بخاری
نصب بخاری در محلی مناسب و به دور از جریان شدید هوا
رعایت فاصله یک متری بین کپسول و بخاری در صورت استفاده از کپسول گازی
عدم روشن نمودن بخاری بدون داشتن دودکش
تعبیه کلاهکی در انتهای دودکش به منظور جلوگیری از برگشت گازهای حاصله از سوختن
رعایت فاصله دست کم ۶۰ سانتی متر بین انتهای لوله دودکش از بلندترین نقطه ساختمان در پشت بام
اطمینان از عدم وجود مواد اشتعال زا در اطراف بخاری پیش از روشن کردن آن
استفاده از لوله مسی و آلومینیوم یا شیلنگ مخصوص گاز به منظور اتصال بخاری به سیستم لوله کشی گاز
انتظار ۱۰ دقیقه ای به منظور روشن کردن مجدد بخاری پس از قطع جریان گاز و خاموش شدن ناگهانی بخاری
جلوگیری از کیپ نمودن درب و پنجرههای ساختمان جهت عملکرد مطلوب دستگاه با توجه به ضرورت نیاز به اکسیژن کافی برای سوختن در وسایل گازسوز
لزوم کنترل مکش دودکش؛ اول از همه در کنار دهانه دودکش یک شعله کبریت گرفته و در صورت رفتن شعله به سوی دودکش، می توان دریافت که دودکش باز میباشد و از قدرت کشش بالایی برخوردار است.
دستورالعمل تعمیر بخاری گازی
مرحله 1- کابین بخاری را تمیز کنید
کابین بخاری گازی پایه مرکزی واحد میباشد. تمیز بودن کابین مهم است. از یک پیچ گوشتی برای باز کردن درب جلوی بخاری استفاده کنید تا محل کابین را پیدا کنید. مطمئن شوید که آن را از انواع کثیفی، گرد و غبار یا ذراتی که پیدا میکنید تمیز کنید، زیرا اگر مدتی تمیز نکنید، به مرور زمان جمع میشوند. اینها همچنین بوی غیرعادی تولید میکنند. کابین را با استفاده از یک پارچه مرطوب تمیز کنید و به سمت داخل کابین حرکت کنید. از مواد شوینده خانگی استفاده نکنید. اگر بخاری شما لوله دودکش دارد باید آن را تمیز کنید.
مرحله 2- اتصالات شل، سوراخها و ترکها را بررسی کنید
شیلنگها و نوارها را بررسی کنید و بررسی کنید که آیا اتصالات شلی در بخاری گازی شما وجود دارد یا خیر. همچنین مراقب هرگونه سوراخ یا ترک باشید. اطمینان حاصل کنید که تمام اتصالات محکم به دستگاه متصل شدهاند تا از هر گونه حوادث مضر جلوگیری شود. اگر هر یک از این سوراخها یا ترکها را پیدا کردید، مطمئن شوید که جایگزینهای لازم را از سازنده دستگاه تهیه کنید یا قطعاتی را که نیاز به تعمیر دارند تعمیر کنید. همچنین میتوانید شیلنگ تعویضی را طبق دستورالعمل سازنده که با واحد بخاری ارائه شده است، نخ کنید.
مرحله 3- برای اطلاع از ضرورت تعمیر بخاری گازی، دمنده را بررسی کنید
قسمت دمنده واحد بخاری را بررسی کنید. دمنده بخاری گازی در کابین بخاری قرار دارد. هیچ چیزی در داخل دمنده نباید وجود داشته باشد زیرا اینها میتوانند مانع دمیدن گرما توسط دستگاه شوند. ممکن است گرد و غبار، خاک، زباله یا ذراتی را پیدا کنید که در داخل دمنده جمع شده یا جمع شدهاند. خلاص شدن از شر آنها ممکن است دشوار به نظر برسد، اما با استفاده از کمپرسور هوا، میتوانید از هوای فشرده برای خارج کردن کثیفی یا زبالههای دمنده استفاده کنید.
مرحله 3- شعله مشعل
شعله مشعل بخاری گاز را بررسی کنید. شعله مشعل باید روی سطح یونیت بخاری یکنواخت باشد. اگر شعلهها زرد و ناهموار هستند، به این معنی است که تعمیر بخاری گازی لازم است. پیچهای مشعل را که در پشت کابینت قرار دارد باز کنید. آن را با دقت بررسی کنید و با استفاده از یک برس سیمی، تمام دودهها و کثیفیهای انباشته شده را پاک کنید.
علت خاموش شدن بخاری گازی چیست؟
یکی از سوالات پرتکرار کاربران این است که دلایل خاموش شدن ناگهانی بخاری چیست؟ در پاسخ باید گفت که این دلایل را باید در نقص قطعات داخلی بخاری جستجو کرد و اصلیترین آن دور بودن ترموکوپل از شعله و مسدود شدن لوله شمعک است. این مشکلات را میتوان با نزدیک کردن ترموکوپل به شعله و تمیز کردن لوله شمعک بهراحتی برطرف کرد.
در این قسمت چند نکته در خصوص رفع علت خاموش شدن بخاری گازی بعد از گرم شدن را توضیح میدهیم. از آنجا که سیستم اکثر بخاریهای گازی مختلف با یکدیگر یکسان است، راهکارهای ارائه شده در این زمینه تقریبا برای تمامی بخاریهای گازی از جمله برند آبسال کاربردی است.
شما میتوانید روشهای زیر را علاوهبر برطرف کردن علت خاموش شدن بخاری گازی آبسال در مورد سایر برندهای بخاری گازی نیز بهکار ببرید.
1.دور بودن ترموکوپل از شعله
یکی از ویژگیهای ایمنی بخاری گازی قطع اتومات جریان گاز است. اگر ترموکوپل جریان گاز را به خاطر فاصله زیاد از شعله از دست بدهدT بخاری بهطور خودکار جریان گاز را قطع میکند.اگر ترموکوپل بیش از حد از شعله دور باشد، میدان الکترومغناطیسی تشکیل شده در انتهای دیگر ترموکوپل، فنری را آزاد میکند. این فنر بهطور خودکار مسیر عبور گاز به شمعک و مشعل را میبندد. این انسداد مسیر گاز میتواند علت خاموش شدن بخاری گازی محسوب شود. حل این مشکل بسیار آسان است. اگر ترموکوپل بیش از حد از شعله شمعک دور است آن را نزدیکتر کنید. شاید لازم باشد قسمت بدنه بخاری را باز کنید. اگر این کار برایتان سخت است بهتر است بخاری را برای تعمیر به متخصص این کار بسپارید. ممکن است مشکل خرابی ترموکوپل بخاری گازی مطرح باشد که در اینصورت باید تعویض شود.
2. تجمع دوده در ترموکوپل و کاهش گرما
اگر در عیب یابی علت خاموش شدن بخاري گازي مشخص شود که گاز جریان دارد و باز هم بخاری ناگهان خاموش میشود ممکن است مشکل زنگزدگی یا تجمع دوده روی ترموکوپل باشد. این اتفاق باعث میشود ترموکوپل به اندازه کافی به شعله حساس نباشد و بخاری خاموش شود.
ایا خاموش شدن بخاری خطرناک است؟
خاموش شدن ناگهانی بخاری میتواند به انفجار یا مسمومیت منجر شود. برای بررسی علت خاموش شدن بخاری گازی بعد از چند دقیقه باید ترموکوپل را چک کنید. میتوانید آن را با سنباده ریز یا پارچه تمیز کنید.
3. خرابی فندک جرقهزن بخاری
نقش فندک یا جرقهزن در بخاری، تولید گرمای کافی برای روشن شدن شعله است. اگر متوجه شدید علت خاموش شدن بخاری گازی شما خرابی فندک آن است ابتدا جریان گاز داخل بخاری را چک کنید.
خرابی جرقهزن فندک بخاری ممکن است به تنظیمات آن مربوط شود. برای تعمیر خرابی باید دو پیچ حداقل و حداکثر فندک را تنظیم و محکم کنید. اگر بعد از بررسی این موارد هنوز هم با مشکل خاموشی بخاری روبهرو هستید بهتر است با تعمیرکار حرفهای مشورت کنید.
4. مسدود شدن لوله شمعک
مسدود شدن لوله پیلوت میتواند علت خاموش شدن ناگهانی بخاری گازی شما باشد. اگر جریان گاز کافی در شمعک برای تغذیه مشعل وجود نداشته باشد ترموکوپل دما را حفظ نخواهد کرد. در این صورت برای حل مشکل باید لوله شمعک را تمیز کنید.
وقتی شمعک بهدرستی کار میکند شعلههای بخاری باید به رنگ آبی باشند. اگر شمعک بخاری سوسو میزند یا شعلهها به رنگ نارنجی یا زرد هستند لوله شمعک نیاز به تمیز کردن فوری دارد.
برای تمیز کردن ذرات کربن یا تجمع زباله از لوله شمعک میتوانید از سوزن استفاده کنید. نکته مهم در زمان تمیز کردن شمعک این است که همیشه گاز را قطع کنید. یک جرقه میتواند باعث انفجار، آسیب شدید به اموال، آسیبهای جسمی یا حتی مرگ شود.
5. جریان تند هوا
جریان تند هوا هم میتواند روی شعله بخاری تأثیر بگذارد و علت خاموش شدن بخاری گازی آبسال یا سایر برندها باشد. برای نتیجه بهتر اگر میخواهید از خاموش شدن خودبهخود بخاری جلوگیری کنید باید محل مناسبی را برای نصب آن انتخاب نمایید.
6. اتصال نادرست دودکش بخاری
یکی از مهمترین دلایل خاموش شدن ناگهانی بخاری گازی وجود ایراد در اتصالات و لوله دودکش است. اگر بهدلیل تجمع گردوخاک یا اشیاء خارجی در لوله گاز جریان گاز کافی به بخاری نرسد خاموش میشود.
مسدود شدن دودکش هم میتواند علت خاموش شدن بخاری گازی بعد از چند دقیقه باشد. اگر به وجود نشتی در اتصالات بخاری مشکوک شدید بهتر است برای تعمیر بخاری به متخصص مراجعه کنید.
نتیجه:
بخاریهای گازی با وجود کیفیت بالای کار، ماندگاری مشخصی دارند و باید به موقع سرویس شوند. اگر دستگاه شروع به خراب شدن کرد، باید نسبت به تعمیر بخاری گازی اقدام کرد تا از پیامدهای منفی مانند گسترش مقیاس آسیب و آسیب رساندن به سلامت کاربران جلوگیری شود.از جمله خرابیهای مکرر بخاریها، خرابی سیستم جرقهزنی اتوماتیک برای جرقهزن، نشت گاز وغیره است. کار تعمیر بخاری باید کاملاً با رعایت نکات ایمنی انجام شود.
.........................................................................................................................
سوالات متداول در ربطه با بخاری گازی:
1.پس از روشن کردن بخاری بوی گازهای حاصل از احتراق به مشام میرسد؟
علت اول: مجرای دودکش مسدود شده است. مسیر دودکش را کنترل و شی مسدود کننده را بر طرف نمایید.
علت دوم: قطر دودکش ساختمان کمتر از قطر دودکش بخاری است. از دودکش با قطر مناسب استفاده کنید.
علت سوم: دودکش بدون کلاهک میباشد. برای جلوگیری از وارد شدن گازهای حاصل از احتراق به داخل بخاری در اثر وزش باد از کلاهک مناسب استفاده نمایید.
2. پس از روشن کردن بخاری بوی گاز خام به مشام میرسد؟
علت: نشت گاز از اتصالات لولههای رابط بین شیر کنترل و مشعل یا پیلوت. به ندرت اتفاق میافتد که اتصالات لولههای متصل به شیر کنترل شل بوده و باعث نشتی گاز گردد. این قسمت را با کف صابون آزمایش و رفع عیب نمایید.
3. با چرخاندن دکمه فرمان از حالت پیلوت به شعله اصلی مشعل روشن نشده و گاز زیادی به اطراف پراکنده میشود؟
علت اول: انسداد مجرای ورودی مشعل توسط شی خارجی. قبل از هر اقدامی ابتدا شیر اصلی را ببندید و مجرای ورودی مشعل را بازرسی کنید. در صورتیکه چیزی درون آن بود خارج نمایید.
علت دوم: انحراف نازل (ژیگلور) گاز از جای خود. در صورتیکه نازل گاز در اثر ضربه و یا شل شدن پیچهای آن از جای خود منحرف شده باشد، گاز به داخل مشعل تزریق نمیشود.
4. از بخاری روشن و در حال کار بوی گاز خام به مشام میرسد؟
علت: خاموشی یکی از شعلههای پیلوت. در صورت تنظیم نبودن شعله پیلوت احتمال خاموشی یکی از شعلهها هست. این امر باعث نشتی گاز میشود. طول و اندازه شعله پیلوت را تنظیم نمایید. برای این کار پیچ پشت پیلوت را باز نموده، با پیچ گوشتی پیچ تنظیم شعله پیلوت را در حالیکه شعله آن را مشاهده میکنید، تنظیم کنید.
5. بخاری شعله مناسبی ندارد و بوی گاز خام استشمام میشود؟
علت: انسداد سوراخهای مشعل. کثیفی بیش از حد مشعل و انسداد سوراخهای آن جلوی عبور مخلوط هوا و گاز را گرفته عیب مذکور رخ میدهد. مشعل را از جای خود خارج نموده با برس و یا با فشار باد آن را تمیز نمایید.
6. گاهی اوقات بخاری خود به خود خاموش میشود؟
علت: تنظیم نبودن شعلههای شمعک و عدم گرم شدن ترموکوپل. در صورتی که سر ترموکوپل درست در شعله شمعک قرار نگرفته باشد الکتریسته تولید شده توسط آن به حدی نیست که بتواند هسته بوبین را در حالت جذب نگه دارد. بنابراین فنر بوبین هسته را به بیرون رانده و مسیر گاز را مسدود میکند. محل قرار گرفتن ترموکوپل را بازرسی و رفع عیب کنید.
7. در هنگام روشن کردن بخاری با رها کردن دکمه فرمان به منظور روشن ماندن شمعک گاز، قطع و شمعک خاموش میشود؟
علت: خرابی ترموکوپل. ترموکوپل را مطابق آنچه در مبحث ترموکوپل از فهرست لوازم گازسوز گفته شد آزمایش کنید و در صورت معیوب بودن آن را تعویض نمایید
8. هنگام روشن کردن بخاری با رها کردن دکمه فرمان به منظور روشن ماندن شمعک گاز قطع و شمعک خاموش میشود؟
علت: خرابی بوبین. در صورتیکه ترموکوپل سالم باشد، عیب از بوبین است. مطابق آنچه در مبحث ترموکوپل و بوبین از فهرست لوازم گازسوز گفته شده، بوبین را آزمایش کنید؛ و در صورت معیوب بودن، آن را تعویض نمایید.
9. با وجود فشار گاز مناسب در شبکه لوله کشی، شعله پیلوت کوتاه است و تنظیم نمیشود؟
علت: کثیفی بیش از حد فیلتر. کاور شیر کنترل را بردارید. با توجه به شکل گسترده شیر کنترل، فیلتر مربوطه را تعویض نمایید.
10. پس از نصب بخاری و باز کردن شیر اصلی گاز بوی گاز خام به مشام میرسد؟
علت: نشت گاز از دو سر شیلنگ یا لوله مسی رابط بین شیر اصلی و شیر کنترل بخاری. با کف صابون محل اتصال شیلنگ یا لوله به شیر اصلی و شیر کنترل بخاری را ازمایش و در صورت نشت گاز محل مورد نظر را رفع عیب نمایید.
Leave a comment